So right side radiator fan wasn't running the other day as the left side kicked on. and it's pins were short circuit. Radiator fan is not turning on, when A/C is switched on. Sign in to follow this . If not the resistor or wiring is bad. A quick visual inspection established that the low-speed relay and resistor were in place and that fuse F2 appeared to be good. Testing the fan … 1996 → On the 1997 model the resistors are located under the lip of the front bumper near the belly pan latch. Check here for special coupons and promotions. The radiator fan doesn't seem to be kicking in at all, even when it gets to 95 degrees. The accelerator pedal moved rearwards by fifty one mm. The brake pedal moved downwards 16mm. Replace the faulty resistor and burned harness with a new genuine Ford unit. Next connect the jumper between M1 30 and V1, the drivers fan should run at low speed. What I meant I the other comment, is that I confirm that the low speed fan resistor is bad, but I figured out that if you remove the low speed fan resistor, the high speed fan is activated at a lower temp and you dont have to be stuck in … Didn't work turning AC on, so I jumped the low speed relay (#21 for right side low - Bentley's has a typo for this) and it still did not operate. Followers 0. That might be why the high speed circuit is good. Both fans were cycling on and off in low speed. I have a 2005 R53 JCW and I believe it is plagued with the well documented resistor issue. Fixed my situation where the low speed on the fan for the radiator wasn't working, directly affecting AC performance allowing correct pressure and then only the high speed fan kicking in. Oe Ford F5rz8l603ac Radiator Cooling Low Fan Resistor NewOe Ford F5rz8l603ac Radiator Cooling Low Fan Resistor New ANCAP Crash Check - Ford Aim (LHD) Without having Aspect The passenger compartment held its form properly in the offset crash exam. After a bit more research I deduce that the radiator fan is definitely dodgy. This would happen a few times a day while driving or when starting the car. Found out the driver side wire to the resistor was toast. And I checked the fuse of resistor, but it was ok. My low-speed fan wasn't working, so I bypassed the resistor. I jumped the high speed (#22 for right side high) and the fan worked so it must be the low speed Resistor. Recommended Posts. The radiator fan on these cars has two separate speeds they can run at, LOW and HIGH. Low Speed Fan resistor? Next connect the jumper between M2 30 and V2, the passenger fan should run at low speed. 2008 ford escape air and heating fan low speed does not work. I might rewire with a heavier wire gauge later. Upon checking, the radiator fan only turns on high speed. But, that low fan speed is achieved by routing power to a resistor, located at the top back of the radiator on passenger side, that cuts the power down. But anyway, my radiator fan seems to only operate at the highest speed. However, if the resistor fails, various problems with motor performance may occur. The Relay in the TIPM (K11) labeled “Radiator Fan Low” The dual relays over by the brake master cylinder labeled “Fan Relays” on the internet (Mopar Part 56055666AB) The lack of a P069X style code being thrown led me to believe this was a unique problem with only the “high” speed part of running the fan. Can anyone offer any advice on doing a bypass? ... i have a burnt out resistor on my slow speed fan on my 08 MCS but the fan itself is totally fine. Check for voltage at the radiator fan connector and then check the resistance across the resistor. 7. Hey Carroll, I have a 1990 S2 spare fan resistor. Ive checked the fuses and the relays and all good. It may be easier to see from under the car. I bought it thinking that it was open. You may need to remove battery box and such to see it from above. Order Cooling Fan Resistor for your vehicle and pick it up in store—make your purchase, find a store near you, and get directions. Now I have the high-speed fan set to 205 to help with cooling to make the car driveable and not overheat. Cooling fan problems… round two: My low and high speed radiator fan modes had been working well since my last post above. When I leave my car idling for awhile (I have to at one of my jobs), it will run on high speed until I'm back underway with some moving airflow, and that's with the AC off (I turn the AC off when it's parked, and don't even use it much in city driving). Your order may be eligible for Ship to Home, and shipping is free on all online orders of $35.00+. If the two speeds are working then everything in the wiring is good (fan, relays, wires, plugs etc). it must not be short circuit I guess. Low Speed Fan resistor? Inspecting all three components can solve half of your problems. Bypassing each relay (shorting pins 87 & 30) in turn showed the fan operated in both low-speed and high-speed modes (although of course now at the same speed). If your fan has stopped working, theres a good chance that the resistor has gone bad and burned the plug that connects to the fan motor. It must be the same type. The most common problem for this concern is the blower motor resistor is bad and it needs to be replaced. The resistor allows the fan to operate with more than one speed setting. Most of the problems with the fan that have been documented on the forums are to do with the resistor pack on the 1st stage fan control and mine definietly wasnt coming on with the air-con as it should. ***I have tested the Fan shroud resistor and the circles are good on them. A lot of manufacturers use cooling fan resistors in order to offer multiple fan speeds on a single fan assembly or to control dual fans. In the case of this 2006 Gransport, the low speed turns on at 95 deg C and shuts off at 90 deg C. Conversely the high speed turns on at 100 deg C and shuts off at 95… It is 0.6 ohms x 70 watts. Contents[show] Resistor Location 1992 → 1995 On the 93-95 models, the resistors are directly beneath the left headlight, behind a rectangular body panel. It wont run on low speed. The HI and LOW cooling fan relays ... gets .While cool your fan moves slowly. By rkctdwn, March 27, 2008 in Under the Hood. When the fan no longer ran at low speed -- but ran when the A/C was on or when the coolant temperature got to the high speed fan threshold -- the problem was this ballast resistor had failed. #04-01-37-006: Heater-Ventilation-Air Conditioning (HVAC) Hiss-Type Noise (Replace Low Speed Engine Cooling Fan Resistor) - (May 12, 2004) Then I checked the radiator fan resistor with multimeter. After following all the advice on my ZX-# running very hot, I believe I have located the low speed fan resistor.It looks corroded. I was thinking of just splicing the low wire into the high wire on the fan side of the harness, I am not fussed about the additional volume of the high speed and would prefer the extra cooling. I would also pull the relay, and look for indications of a short. The MAF has nothing to do with this issue. If only the high speed is working then your radiator fan resistor … You should be able to have two speeds (low and high and you will be able to tell the difference as high is like huricane force). Different speed settings can help the motor to efficiently handle heat problems. Spliced with a new wire and problem solved. To make sure I am looking at the low speed fan resistor. It is plugged into the back of the fan, and it is a box-like contraption with springs. The low speed relay runs thru the fan resistor, the high speed relay bypasses it. The first problem on my ZETEC 2.0 is it always would have the highest speed fan come on when I turn on the AC but no low speed fan in car will run a temperature now that I've changed the pigtails and resistor the low speed fan comes on only when the AC is on but no highest speed fan and still no fan at all when the car's AC is not on any help with this problem with you really appreciated guys Make me believe that I … I have turned the aircon on, and the low speed fan kicks in but the high speed fails to switch. 10-20 seconds jet engine mode --> off --> repeat when it's hot outside. 6. It seems my low speed fan on my Citroen C3 1.6 120 VTI 2012 doesn't come on, as I read the OBD coolant temp at around 97c, I even got to 102c (I think the high speed is working, but haven't seen it in action, just that I never overheat, and the temp … They are accessible without removing the belly pan. In the spring, I installed a 180 degree thermostat and adjusted the fan trigger temps to 196*F for low and 202*F for high with my handheld tuner, since my new thermostat now regulated engine coolant temp at 186*F at cruising speed. Also be sure to check the connector that comes from the body harness and connects to the resistor as it can be burned as well. I have checked the obvious fuses in the box over the battery, and also checked the terminals on the two main fan relays but they all look good to me. I have a 2003 cooper s r53. When the engine compartment temperature reaches a certain level, the main radiator fan is supposed to come on, and since the ps cooling fan is also wired into that, it is supposed to also come on. High speed fan worked fine while checking. The Radiator Fan Resistor. I have my tune set for 195F low-speed fan and 210 High speed. A bad low-speed relay, fuse F2 blown or an open fan resistor would prevent the fan from operating on low speed—again, provided there were no wiring problems. It is located behind the glove box. They run hot and in this car they were mounted in the path of the air flow through the radiator/fan which while "hot" still kept the resistor from getting way too hot. Although fan1 (low speed) does not working, my car's engine temperature is always 90 degree. While driving, the temp meter would suddenly max out with the stop light flashing then return back to normal. If I recall correctly the DRL resistor is on the outside of the frame. This resistor is pretty common to burn out and cause the low speed cooling fan to not work.